Huis

Zelf je gevel reinigen en impregneren doe je zo

Je gevel reinigen en impregneren, dat kun je helemaal zelf. Zeker weten! Misschien weet je alleen nog niet hoe. In deze blog leggen we je precies uit wat je wel en niet moet doen. Zo heb jij straks een schone en waterafstotende gevel en geen last meer van vuil, schimmel, mos of algen op je muur.

Hoe komt al dat vuil op je gevel?

Onze buitenmuren zijn natuurlijk niet van massief steen. Zowel de bakstenen als de cementmortel zitten vol poriën die vocht binnenlaten en lang kunnen vasthouden. Dit vormt een ideale groeiplek voor mos, algen en schimmels.

Al dat vuil kan ook nog eens zorgen voor schade. Zo scheidt mos bepaalde zuren uit die de stenen en het cement aantasten. Het ziet er dus niet alleen lelijk uit, het kan ook nog eens zorgen voor problemen als waterschade.

Hoog tijd dus om de gevel te reinigen en al het vuil te verwijderen. Daarna is het verstandig om de gevel impregneren. Je kunt zelf gevel impregneren. Dat maakt de muur waterafstotend en voorkomt een terugkeer van mos, algen en schimmels.

Hoe reinig je een gevel?

Je eigen gevel reinigen is niet zo moeilijk. Zet een hogedrukspuit met heet water aan en maak de hele gevel schoon. We noemen dit een stoomreiniging. Dankzij het hete water lost de vervuiling op en door de waterdruk spoelt alles vervolgens weg.

Een belangrijke tip: gebruik niet meer druk dan noodzakelijk. Te veel druk maakt je muur extra ruw en daar is mos juist dol op. Stel de hogedrukspuit dus zo af dat al het vuil verdwijnt, maar je niet de mortel uit je muur blaast.

Hoe impregneer je een gevel?

Na het reinigen laat je de muur drogen. Vervolgens kun je aan de slag om de gevel te impregneren. Zo maak je de gevel waterafstotend en geef je mossen en algen geen kans meer om zich weer in en op de muur te hechten.

Er zijn verschillende impregneermiddelen op de markt. De meeste middelen zijn eenvoudig aan te brengen met een lagedrukspuit. Je kunt een gewone handsprayer gebruiken of een grotere lagedrukspuit bij de doe-het-zelf winkel halen. Voor kleine stukjes kun je ook een kwast of een roller gebruiken.

Na het aanbrengen van de vloeistof ben je alweer klaar. Het impregneermiddel heeft alleen nog wat tijd nodig om de muur vuilafstotend en waterafstotend te maken. Bij droog weer is dat na zo’n 2 uur al klaar, bij vochtig weer kan het ongeveer 8 uur duren.

Kies voor de beste oplossing: Oppercon

Het beste impregneermiddel voor gevels is Oppercon. Het vormt een onzichtbaar vuilafstotend en waterafstotend schild. Oppercon voorkomt indringing van water en houdt algen, mos en schimmels weg. Ook gaat het betonrot tegen en voorkomt het schade door vorst of dooizout.

Oppercon is geschikt voor verschillende oppervlakken. Je kan het gebruiken op beton, baksteen, cement, gips, kalkzandsteen, natuursteen en terracotta. Dit maakt Oppercon ideaal voor het impregneren van gevels, bestrating en dakpannen.

Oppercon zorgt voor een coating die tot een halve centimeter je gevel binnendringt. Omdat het middel echt in de muur gaat zitten, kan het niet loslaten of afbladderen. De muur is nu waterafstotend, maar blijft wel ademen.

Oppercon is economisch in gebruik, zorgt niet voor verkleuring en is samengesteld uit natuurlijke ingrediënten. Het is niet giftig en dus volledig milieuvriendelijk. Met Oppercon kun je weer lang genieten van schone muren!

Gerelateerde artikelen

Back to top button