DIYHealthTuin

Zelf je groente en fruit verbouwen, hoe doe je dat?

Wanneer je groente en fruit wil gaan verbouwen in je eigen moestuin zijn er een aantal dingen waarmee je rekening moet houden. Je moet sowieso rekening houden met wanneer je wat plant omdat je niet alle groeten en fruit het hele jaar door kunt verbouwen. Welke groenten en fruit kan je nu precies wanneer planten en oogsten?

Je eigen moestuinbak maken

Je kunt niet alleen een moestuin beginnen als je een tuin hebt. Ook wanneer je geen tuin hebt kun je dit prima doen. Stel dat je een dakterras hebt dan kan je heel goed gebruik maken van een kweektent met kweeklampen erin. Wat je ook kunt doen is je eigen moestuinbak maken. Dit is al heel simpel te doen met een aantal schuttingplanken, een balk, wat schroeven, worteldoek en een schaar. Om het gemakkelijker te laten verlopen is een schroefboormachine en een zaag ook wel fijn om te hebben.

Je zaagt de planken op de maat zoals jij je bak graag wilt hebben. Je schroeft de planken tegen een balkje een wat rechtop staat. Zo creëer je de hoeken van de bak. Dit doe je in alle vier de hoeken. Zo heb je al snel een vierkanten bak gemaakt. Daarna bevestig je de worteldoek erin. Dit kan je vastschroeven maar je kunt het ook vastnieten. Daarna doe je er een zak bemeste tuinaarde in en dan kan het avontuur gaan beginnen.

Wanneer zaai je wat?

In het najaar kun je de groenten en kruiden zoals rabarber, tuinkers en winterpostelein zaaien zodat je daar in de winter lekker van kunt genieten.

In het voorjaar en in de zomer kun je veldsla, spinazie, rode bietjes, tomaten, radijsjes, paprika, aardbeien en nog een heleboel andere groente en fruit zaaien. Sommigen komen heel snel al op en kan je dan ook al snel van genieten. Sla is bijvoorbeeld wel iets wat ontzettend snel groeit. Wanneer je echt alles wilt weten over het zaaien en oogsten van groenten dan kan je het beste zoveel mogelijk informatie bij elkaar vergaren om op die manier de keuze te maken wat je graag wilt neerzetten.

Groenten die je in de zomer hebt gezaaid kunt je in het najaar vaak gaan oogsten. Dit zijn bijvoorbeeld witlof, prei, pompoen, spruiten, veel koolsoorten en nog tal van andere groenten. Je kunt dus eigenlijk het hele jaar door uit je eigen moestuin eten wanneer je er wat aandacht aan besteed. Hoe denk je dat je vrienden zullen reageren wanneer jij hen uitnodigt om te komen eten en je verteld ze dan dat het de groente is uit jouw eigen tuin? Ze zullen vast versteld staan maar het zeker waarderen van je.

Gerelateerde artikelen

Back to top button