Health

Zet je gezondheid dit jaar op de eerste plek

Story Highlights
  • Stel een bezoek aan de dokter niet langer uit
  • Eet andere snacks, gezondere vooral
  • Bezoek de sportschool

De pandemie laat zien hoe belangrijk onze gezondheid is. Hoewel we geen controle hebben over het virus, hebben we onze zelfzorg wél in de hand. Wat zijn de makkelijkste manieren om lichamelijk en geestelijk gezond te blijven? We geven vier tips waar je vandaag nog mee kunt beginnen. Ook vertellen we je wat je in deze tijden precies aan je zorgverzekering hebt.

1. Stel je huisartsbezoek niet uit

Huisartsen doen er alles aan om hun reguliere zorg door te laten gaan. Een bezoek aan de huisarts schuif je nu misschien liever voor je uit – maar schroom niet om te bellen als je lichamelijke of mentale klachten hebt, zoals een depressie. Zowel je bezoek aan de huisarts als spoedeisende hulp worden altijd vergoed door je ziektekostenverzekering. In bepaalde gevallen wordt ook je behandeling door een psycholoog of psychiater gedekt. De crisis is een aanslag op ons lichaam en onze geest. Dus trek op tijd aan de bel en wacht niet tot je er helemaal doorheen zit.

2. Kies voor betere snacks

Bankhangen is dagelijkse kost geworden en ook bewegen doen we een stuk minder. Daarnaast is de hele dag door snacken makkelijker dan ooit, met de koelkast binnen handbereik. Toch vallen extra coronakilo’s makkelijker te vermijden dan je denkt: door betere eetkeuzes of ‘eetwissels’ te maken, zit je langer vol en heb je niet snel last van dat zeurende hongergevoel. Op Voedingscentrum.nl vind je precies hoe je jouw gebruikelijke snacks kunt vervangen door een gezonder (maar net zo lekker) alternatief. Weg met de snelle koolhydraten en suikers.

3. Spieren aan het werk

Over bewegen gesproken: daar heb je geen sportschool voor nodig. Maak een stevige wandeling door het park, spring op de fiets naar het bos, of ga een middag tuinieren. Neem ook eens wat vaker de trap. Het klinkt misschien minder effectief dan een bootcampsessie, maar kleine dagelijkse veranderingen kunnen een groot effect hebben.

Probeer in ieder geval vijf dagen per week zo’n 30 minuten matig intensief te sporten. (Je kunt deze 30 minuten natuurlijk ook opbreken in drie stukken van 10 minuten.) Je hoeft jezelf zeker niet af te peigeren, maar zorg wel dat je hartslag lekker omhoog gaat. Begin klein en onthoud: elke extra minuut bewegen is mooi meegenomen.

Samen sporten, op afstand

Wandelen ontdekt? Hou met een stappenteller op je telefoon bij hoeveel stappen je elke dag zet. Er zijn ook allerlei apps waarmee je je getelde stappen met vrienden kunt delen. En dat maakt wandelen extra leuk, want zo kun je elkaars records vergelijken en proberen te verslaan. 7.000 tot 8.000 stappen per dag is al genoeg om te profiteren van de gezondheidsvoordelen.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button