Verhuizen an sich is al behoorlijk vermoeiend en stressvol. Maar een verhuizing als student is toch echt wel even van een ander kaliber dan verhuizen met het hele gezin. Buiten het feit dat je in dat laatste geval véél meer spullen moet verhuizen, moet je ook de kids in het gareel zien te houden. Hoe je dit allemaal soepel kunt laten verlopen? Wij geven je tips!
Zowel voor jou en je partner als voor je kinderen is het wel zo fijn als er niet al te veel stress bij zo’n verhuizing komt kijken. Zowel op de dag zelf, als de weken ervoor (en erna). Met de volgende tips zorg je ervoor dat het allemaal iets rustiger, geordender en soepeler verloopt.
- Betrek je kinderen bij de verhuizing
Allereerst is het voor een kind heel belangrijk en fijn als hij of zij vanaf het begin af aan bij de verhuisplannen wordt betrokken. Oke, tijdens het bezichtigen van het huis is het misschien niet altijd even handig, maar vanaf het moment dat de koop rond is kun je dit wel doen. Neem samen een kijkje in het nieuwe huis indien mogelijk, of rijd er een paar keer langs om het huis nog even te zien en de buurt vast te verkennen.
- Maak de nieuwe plek meteen vertrouwd
Daarnaast is het voor een kind vaak ook erg spannend dat hij of zij een nieuwe slaapkamer krijgt. Om ervoor te zorgen dat dit meteen als een vertrouwde plek voelt kun je in de weken vooraf samen alvast wat nieuwe spulletjes uitzoeken voor de nieuwe slaapkamer. Is jouw kind niet zo’n fan van grote veranderingen? Dan kan het helpen om de nieuwe slaapkamer in dezelfde stijl in te richten als de oude slaapkamer, zodat het direct vertrouwd voelt.
- Maak een plan(ning)
Planningen en to-do lijstjes helpen je het overzicht te behouden, dus ook met een verhuizing is dit essentieel. Zo kun je de belangrijkste dingen als eerste afhandelen en zie je niks over het hoofd. Van het aanvragen van verhuisoffertes tot het inpakken van de spullen, en van het doorgeven van je adreswijziging tot het bezethouden van een parkeerplek voor de deur.
Om te zorgen dat deze planning ook daadwerkelijk volledig is en klopt is het wel zo handig om deze te maken als je kind op school is of op bed ligt. We weten allemaal dat zo’n kleine stoorzender er nog wel eens voor kan zorgen dat je er niet volledig bij bent met je hoofd.
- Gestructureerd in- en uitpakken
Zowel voor je eigen gemoedstoestand als die van je kinderen is het prettig om het inpakken én het uitpakken zo gestructureerd mogelijk aan te pakken. Allereerst begin je ruim van tevoren met het uitzoeken van spullen die weg kunnen, naar de kringloopwinkel, Marktplaats of de vuilstort. Daarna kun je alvast enkele spullen inpakken waarvan je zeker weet dat je ze de komende weken niet gaat gebruiken, zoals de kerstspullen of wintersportbenodigdheden. Daarna kun je per kamer de spullen inpakken én de verhuisdozen labelen op categorie én op de kamer waar de doos op de verhuisdag neergezet kan worden. Dat laatste is vooral ook erg fijn voor de verhuistroepen of het verhuisbedrijf. Zo hoeft niemand continu te vragen waar de spullen neergezet kunnen worden.
- Regel een oppas (of zet ze slim in)
Zeker met kleinere kinderen is het zowel voor jou als voor de kids niet echt fijn als ze je voor de voeten lopen tijdens de verhuisdag zelf. Het beste kun je ze die dag onderbrengen bij de oppas of bij opa en oma. Zijn je kinderen al iets groter en willen ze graag helpen, dan kun je ze eventueel wel laten helpen met het tillen van de lichtere spullen.
- Kinderspullen als laatste inpakken
Uiteraard pak je de spullen die je tot enkele dagen voor de verhuizing gebruikt als laatste in, maar dat geldt ook voor de spullen van je kinderen. Op die manier zorg je ervoor dat ze zo lang mogelijk kunnen genieten van hun oude vertrouwde plekje, en hebben ze minimaal last van de verhuisstress. Uiteraard kun je wel alvast wat speelgoed inpakken waarvan je weet dat ze er voorlopig toch niet mee gaan spelen, maar pak zeker niet ál hun speelgoed in.
- Kinderspullen als laatste uitpakken
En waar de spullen van de kids bij het inpakken als laatst aan de beurt zijn, zijn hun spulletjes bij het uitpakken als eerst aan de beurt. Zo voelt hun nieuwe plekje direct weer vertrouwd.