Health

Zorgverzekering 2021

Het houdt veel mensen echt bezig, de zorgverzekering en met name wat er gaat veranderen in 2021. We zetten de belangrijkste veranderingen voor je op een rij. Goed te weten is dat elke Nederlander een verplichte basisverzekering heeft. Deze verzekering staat garant voor zorg die als medisch noodzakelijk beschouwd wordt. De inhoud van de basisverzekering verandert elk jaar. En dus ook in 2021.

Herstelzorg Covid-19 opgenomen in basisverzekering in 2021

Het zal niet heel verrassend zijn dat Covid-19 een plek heeft gekregen in de basisverzekering van 2021. Zo wordt herstelzorg van corona tijdelijk in dit pakket opgenomen. Andere opmerkelijke veranderingen zijn dat er niet langer eigen risico bestaat voor orgaandonatie en dat er een uitbreiding geldt voor het vervoer van en vervoer naar dagbehandeling, Vanaf 2021 geldt bovendien een vergoeding van de medische kosten als sprake is van seksueel geweld. Ook het aantal behandelingen voor fysiotherapie bij COPD is verhoogd.

Nieuwe medicijnen tegen kanker worden in 2021 ook vergoed

De herstelzorg voor Covid-19 kan worden gebruikt voor behandelingen als fysiotherapie, ergotherapie en dieetadvies. Voor die behandelingen is wel een verwijzing van de huisarts noodzakelijk. Tot 1 augustus 2021 hebben mensen met ernstige Covid-19 klachten voor maximaal een half jaar na de eerste behandeling recht op vijftig behandelingen bij de fysio- en de oefentherapeut, acht uur ergotherapie en zeven uur diëtetiek. In de nieuwe zorgverzekering voor 2021 zijn overigens ook nieuwe medicijnen die moeten helpen tegen verschillende soorten kanker vergoed.

Gemiddeld zal de premie vijf euro per maand duurder worden

De meeste aandacht van de gemiddelde consument zal echter uitgaan naar de hoogte van de premie in 2021. Gemiddeld genomen zal de consument vijf euro per maand stijgen. Dat is iets minder dan aanvankelijk werd verondersteld. De kosten voor de zorgpremie komen in 2021 uit op 1473 euro per jaar. In 2020 lag dit gemiddeld genomen nog op 1414 euro. Voor de goede orde; van de verhoging is slechts 1 euro toe te schrijven aan het uitbreken van het coronavirus. Overigens moet er nog wel een slag om de arm worden gehouden. Pas op 12 november maken de meeste verzekeraars de definitieve premies bekend.

Het verplichte eigen risico is tot en met 2021 bevroren

Het eigen risico? Het verplichte eigen risico is tot en met 2021 bevroren. Daardoor blijft dit 385 euro. Ook in 2021 kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico van 100 tot 500 euro per jaar. Hierdoor kun je vaak korting krijgen op je premie. Hoe hoger het eigen risico wordt, hoe lager de premie per maand zal zijn. Het is dus nog even wachten tot alle zorgverzekeraars de premies bekend hebben gemaakt, Vanaf dat moment kunnen de verschillende verzekeringen ook weer prima met elkaar vergeleken worden. Elk jaar opnieuw besluiten mensen na de verzekeringen vergeleken te hebben over te stappen naar een nieuwe verzekeraar. Dat is sinds enige jaren gemakkelijker geworden. Het is overigens wel zaak om als je gaat vergelijken niet alleen naar de prijs te kijken. De dekking is uiteraard minstens zo belangrijk. Ga dus niet per se met de goedkoopste aanbieder in zee.

Gerelateerde artikelen

Back to top button