Zware beroepen
Het ene beroep is de ander niet. Sommige beroepen vragen gewoon fysiek of mentaal meer van je. Bepaalde beroepen zijn zo cruciaal dat je je geen fouten kan veroorloven, en met deze verantwoordelijkheid komt ook stress kijken.
Je zou kunnen zeggen dat voor deze ‘zware beroepen’ je eigenlijk eerder met pensioen zou moeten kunnen. In een paar Europese landen is er een officiële lijst met zware beroepen. Nederland heeft dit niet.
Om op de lijst van zware beroepen te komen moet een beroep aan bepaalde criteria voldoen. Deze zijn: fysiek zwaar werk, onregelmatig uren, veiligheidsrisico’s en verhoogde kans op stress. Denk hierbij aan een militair, politieagent, brandweerman, verpleger, luchtverkeersleider, cipier of douanier.
Niet iedereen hanteert dezelfde criteria. In Oostenrijk is stress namelijk niet eens één van de criteria.
Zogezegd is er in Nederland dus helemaal geen lijst met ‘zware’ beroepen. Dit komt waarschijnlijk omdat vakbonden, overheden en het bedrijfsleven er het niet eens over zouden worden wat er op de lijst zou moeten komen te staan. Ook is iets zwaar vinden natuurlijk vrij relatief. Wat de een zwaar vindt, vindt de ander misschien wel helemaal niet. Ook heb je binnen hetzelfde beroep ook nog verschil. Een verpleegster die fulltime op de eerste hulp werkt, ervaart het beroep wellicht anders dan een verpleegster in een rustig verzorgingstehuis.
Het CNV (Christelijk Nationaal Vakbond) vindt dat je moet zorgen dat werknemers op een gezonde manier hun pensioenleeftijd halen. Dit doe je door scholing, voldoende afwisseling en een goede balans tussen rusttijden en werktijden.
Gelukkig is er goed nieuws: er zullen meer beroepen minder zwaar worden door robotisering. Door de technologische ontwikkelingen worden er steeds meer taken van werknemers overgenomen door robots. Kijk bijvoorbeeld naar een boer. Een boer is tegenwoordig meer een operator van computers en machines. En in de verpleging worden er tilrobots ingezet om mensen te verplaatsen of te wassen. Het beroep verdwijnt dan gelukkig niet, maar wordt wel minder zwaar voor de werknemer.