DIYHuis

Zwarte aanslag op je gevel verwijderen

Story Highlights
  • Zwarte aanslag wordt ook wel patina genoemd
  • Drie manieren om de gevels te reinigen
  • Een schone gevel geeft een uitstekende eerste indruk

De gevel behoort normaliter toch het visitekaartje van je bedrijf of je huis te zijn. Soms echter zie je nog steeds sterk vervuilde gevels, terwijl daar tegenwoordig toch prima iets aan gedaan kan worden. Heb je te maken met zwarte aanslag op de gevel? Geen paniek, want voor je het weet is je gevel weer schoon.

Tegenwoordig is er prima iets tegen gevelvervuiling te doen

Vroeger was het inderdaad een probleem om je gevel schoon te houden. Of anders; er werd pas aandacht aan besteed als het eigenlijk te laat was en alleen een gevelrenovatie uitgevoerd kon worden. Tegenwoordig echter, kun je de muren steeds mooi schoon houden. En dat is een prettige gedachte als je als ondernemer graag een goede eerste indruk wilt maken. Om de gevel mooi schoon te houden, worden vandaag de dag verschillende technieken toegepast. Het is zaak altijd precies die techniek te kiezen die bij de gevel past en ook bij het soort vervuiling past, dat is de kunst van gevelreiniging.

Drie manieren om de gevels te reinigen

Wat betreft het reinigen van de gevels kunnen drie manieren toegepast worden: stoomcleanen, powercleanen en mineraal wassen. Stoomcleanen is reinigen met alleen water, en dat onder hoge druk. Powercleaning is reinigen met water en een reinigingsmiddel en mineraal wassen is reinigen met water onder lage druk en met mineralen. De verschillende technieken zijn prima te gebruiken als sprake is van gevels van kalkzandsteen, gele bakstenen, stucwerk, rode bakstenen en ook beplating.

Vervuiling wordt ook wel patina genoemd

Heb je te maken met zwarte aanslag op de gevel? Dan ben je in elk geval niet de enige. Het is namelijk de meest voorkomende vervuiling op specifiek de rode bakstenen. Deze bakstenen worden al meer dan een eeuw gebruikt bij het bouwen van huizen. De zwarte aanslag is atmosferische vervuiling en wordt veroorzaakt door roet- en vuildeeltjes. De aanslag ontstaat na verloop van tijd en wordt in jargon ook wel patina genoemd. Patina op de gevel zie je met name op huizen van eind 1800 en begin 1900 en bij de typische woningen uit de twintiger en dertiger jaren van de vorige eeuw.

Spuit water onder hoge druk tegen de gevel

Met stoomcleanen kun je prima iets aan deze zwarte verontreiniging doen. Eigenlijk verwijder je het simpel. In de eerste plaats spuit je water tegen hoge druk tegen de gevel. De zwarte aanslag lost vervolgens op in het hete water en nadien ziet de gevel er weer als nieuw uit. Meer is het niet. Je kunt nadien de gevel laten impregneren. Daardoor is de gevel beter beschermd en blijft de gevel langer schoon.

Gerelateerde artikelen

Back to top button