DIY

DIY: Beglazingskit aanbrengen

Story Highlights
  • Polyurethaan kit
  • Afmessen
  • Vrij van kit

Heb je nieuw glas in je huis aangebracht, dan gebruik je bij de afwerking vaak beglazingskit. Met de kit wordt een goede kitrand aangebracht. Dit doe je overigens alleen aan de binnenzijde. Die kitrand is overigens erg belangrijk.

Gebruik polyurethaan kit

Wil je glas afkitten, dan gebruik je uiteraard een kit die goed hecht aan zowel hout als glas. Gebruik bij voorkeur geen acrylaatkit, geef de voorkeur aan kit van polyurethaan. Gebruik kit die Uv-bestendig is. Je hebt beglazingskit van verschillende merken en in diverse prijsklassen. Is de beglazingskit niet goed aangebracht, dan is het eigenlijk nutteloos om te gaan schilderen. Ga je van buitenaf schilderen, moet de kit aan de binnenkant ook op de juiste wijze aangebracht zijn. Zoals iedereen weet komt het meeste vocht immers van binnen. De meeste houtrot ontstaat ook aan de binnenkant van je huis. 

Afmessen doe je met water, zeep en een kitlepel

Kit hecht zich doorgaans uitstekend aan hout en glas. Het aanbrengen van de beglazingskit is niet erg ingewikkeld. Je neemt de kitkoker in de hand en je snijdt het dopje er vanaf. Let op dat het tuitje in een hoek van 45 graden afgesneden wordt. Vervolgens draai je het op de kitkoker, die je daarna in de koker plaatst van de kitspuit. Je drukt nu het handvat in totdat de kit bijna uit de koker komt. Daarna plaats je de kitspuit in die hoek waar je wilt kitten. Het is verstandig de kit van de hoek naar hoek te bewegen en zorg er ook voor dat de sponning steeds goed opgevuld wordt. Op de glaslat houd je de kitspuit op 45 graden. Je kunt de beglazingskit afmessen met water, zeep en een kitlepel, die je in zo goed als elke doe-het-zelf zaak kunt kopen. Je zou ook gebruik kunnen maken van de bekende plamuur messen of van pvc buizen. Je mixt water met zeep en roert de kitlepel totdat er een schuimlaagje ontstaat. Nu je nieuw glas hebt en alles goed is afgewerkt kun je ook meteen kijken of je al toe bent aan nieuwe gordijnen

Houd je handen en vingers vrij van kit

Je kunt de kitrand vervolgens met een simpel sopje voorzichtig glad strijken. Belangrijk is om je vinger constant in water te houden. Probeer in elk geval te voorkomen dat er kit op je vinger komt. Kit op je vingers en handen laat zich moeilijk verwijderen. Het beste is nog om in dat geval een nagellakremover te halen met aceton als bestandsdeel. Met gewoon je handen wassen en zelfs met poetsen en boenen krijg je de kit niet zomaar van je vingers. Overtollige kit kun je tenslotte weghalen en van glas verwijderen met een glasreiniger en een mes.

Gerelateerde artikelen

Back to top button