DIYHuis

Hoe maak je een spiegel?

Story Highlights
  • Bijzonder element
  • Dun laagje zilver
  • Verschillende bevestigingsmanieren

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand. Kunnen we eigenlijk nog wel zonder spiegel? Eigenlijk niet hé. Ga maar eens na hoe vaak je voor de spiegel staat. Soms voor de grote spiegel om te zien of de broek wel netjes zit en vaker nog voor de wat kleinere spiegel om te zien of het haar goed in de plooi zit. Een spiegel op maat, hoe wordt die nou eigenlijk gemaakt? 

Bijzonder element binnen je interieur

Hoe veel of hoe weinig ruimte je ook hebt, er kan altijd maatwerk geleverd worden. Je hebt ze in rechthoekige vorm, we kennen allemaal de ronde spiegels, de ovale uitvoeringen en we kennen ook allemaal wel de spiegelwanden in de sportschool. Een spiegel kan een bijzonder element vormen binnen je interieur, aan de andere kant kan het ook een onopvallende, meer functionele rol hebben. Spiegels heb je in verschillende kleuren tegenwoordig en allemaal hebben ze een ding gemeen; ze maken de zaken niet mooier dan ze daadwerkelijk zijn. Met dank aan een spiegel zie je ook of je oorknopjes nog wel blinken, ook niet onbelangrijk.

Dun laagje zilver zorgt voor reflectie in de spiegel

Spiegels worden gemaakt van glas, met aan de achterkant een dun laagje met een reflecterend materiaal. Dat laagje is vaak zilver en soms aluminium. Dit dunne laagje zorgt voor een reflectie in de spiegel. Met andere woorden; een spiegel is een glasplaat met een dun laagje reflecterend materiaal aan de achterkant. Wordt er een spiegel gemaakt, dan wordt de te gebruiken glasplaat grondig schoongemaakt met vaak ceriumoxide, krijt en uiteraard water. Vervolgens krijgt de glasplaat de tijd om te drogen. Vervolgens wordt de spiegel voorzien van het dunne kaagje zilver. Dit gebeurt met zilvernitraat, waarbij vaak een beetje koper wordt gebruikt om het kwetsbare laagje zilver wat te verstevigen.

Er zijn verschillende bevestigingsmanieren mogelijk

Daarna worden ter bescherming van de spiegel en het zilverlaagje een aantal laagjes lak aangebracht. Is ook dat gebeurt, dan is de spiegel in principe verder klaar. Het is dan alleen nog een kwestie van het versnijden op de juiste afmeting en het plaatsen in een spiegellijst. Vervolgens geef jij je spiegel de gewenste plaats in je woning. Bevestigen kan op verschillende manieren. Zo kun je werken met een montageset met spiegelklemmen, met een bevestigingssysteem komt de spiegel nog beter tot zijn recht. Je kunt een wat grotere spiegel laten bevestigen door specialisten, je kunt ook werken met tape en lijm. Het is ook enigszins afhankelijk van de plek waar de spiegel precies moet komen en hoe groot de spiegel precies is.

Gerelateerde artikelen

Back to top button