Travel

Kunst, cultuur en kerken in Venetië

De waardering van kunst begon al vroeg in Venetië. De oudere plaatselijke kunst vertoont veel overeenkomsten met Byzantijnse iconografische kunst, die geïnspireerd werd door religieuze gevoelens. In de loop der eeuwen ontwikkelde de Venetiaanse kunstenaars hun eigen geroemde stijl. In de vroege Renaissance werden Venetiaanse schilders geïnspireerd door de klassieke beeldhouwkunst. Destijds was de familie Bellini een zeer bekende naam in Venetië en omstreken voor het vervaardigen van dit soort kunstwerken. Aangekomen in de latere periode van de Renaissance, gaven nieuwe verf en verftechnieken meer mogelijkheden aan kunstenaars om meer gedetailleerde schilderijen te creëren en vloeiender te werken. Een bekend schilderij uit deze periode is de Madonna di Ca’ Pesaro. Deze is te bekijken in een van de mooiste bezienswaardigheden in Venetië.

De eetcultuur van Italië

Er bevinden zich enkele fantastische restaurants in Venetië, die de lokale keuken van de Venetianen bereiden. Lokale specialiteiten zijn o.a. polenta en risotto. De risotto wordt vaak gemaakt met zeekatten (een soort inktvis) en daar de inkt van. Naast de gerechten die typerend zijn voor de keuken van Venetië, zijn de andere bekende Italiaanse gerechten uiteraard ook op veel plaatsen te verkrijgen. Door de ligging van de stad aan zee is ook het aanbod van vis zeer groot. 

Zowel de lunch als het avondeten wordt in Italië vaak later gegeten dan in Nederland, maar het grootste deel van de restaurants zijn meestal al vroeger open. Aangezien er veel toeristen naar Venetië komen om vakantie te vieren, houden de restaurants ook wel rekening met de tijden waarop andere wereldburgers graag zouden willen eten. Wilt u op uw vakantie in Venetië echte traditionele lokale gerechten eten? Voorbeelden van dit soort gerechten zijn Baccala Mantecata (stokvis), Fiori di Zucchini (courgettebloemen), Carpaccio, Brodo di Pesce (vissoep), Sardine in Saor en de klassieker Tiramisu. Hieronder vind u enkele mooie plekken om te bezoeken. 

  • Kerk van San Giobbe: Deze kerk werd door Giovanni Contarini gebouwd op land dat door hemzelf werd bezeten. Het gebouw zelf dateert uit 1450 en de klokkentoren uit 1464. De decoraties in de kerk zijn gerelateerd aan de Franciscaanse orde van monniken. Zo zijn er drie beelden van heiligen, namelijk van San Bernardino van Siena, San Ludovico van Tolosa en Sint Antonio van Padova.
  • Kerk van Madonna dell’Orto: Toegewijd aan God, de Heilige Maagd Maria en Sint Christophe, werd de kerk van Madonna dell’Orto in 1350 door de orde van de Umilitati gebouwd. De naam van de kerk komt door de gebeurtenis van een wonder in dichtbij gelegen groentetuinen, die behoorden tot Giovanni De Santi. De kerk wordt geroemd als één van de mooiste voorbeelden van de Gotische architectuur in Venetië. Maar ook de grandeur van het interieur maakt het zeker de moeite waard om deze kerk op uw vakantie in Italië te bezoeken.
  • Kerk van Simeon Piccolo: Dit is de enige kerk in Venetië waar de mis nog steeds wordt voorgedragen in het Latijn. De officiële naam van deze kerk is de Kerk van Sint Simon en Judas, genoemd naar de gelijknamige apostelen. Het gebouw zelf werd in 1738 door Giovanni Antanio Scalfarotto gebouwd, en wordt gekenmerkt door de veel grotere koepel dan de rest van het gebouw.
  • Kerk van San Zan Degola (Kerk van Sint Johan de onthoofde): Op een rustige plek in de stad, waar vaak geen reizigers komen, bevindt zich de Kerk van San Zan Degola. Voor mensen die graag zo veel mogelijk kerken bekijken op hun vakantie, is dit een uitgelezen kans om in alle rust een mooie kerk te bewonderen, zonder hordes toeristen om zich heen.
  • Santa Maria Gloriosa dei Frari: Deze kerk staat in Venetië zelf bekend als de Kerk van de Monniken. De oorspronkelijke kerk werd tussen 1250 en 1338 gebouwd door Franciscaanse monniken, maar werd vervangen door een veel groter gebouw in de vijftiende eeuw. In de kerk zijn een groot aantal kunstwerken te vinden en ook diverse authentieke objecten uit de lange geschiedenis van Venetië. Lees nu verder in dit artikel over andere vakantiebestemmingen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button