Tuin

Milieuvriendelijke opties voor een prachtige tuin

Story Highlights
  • Duurzame tuin: alle beetjes helpen
  • Kies voor vaste planten en een schelpenpad
  • Beregeningssysteem gekoppeld aan computer

Als tegenwoordig gesproken wordt over het aanleggen van een tuin, dan hoor je daar vooral de toevoegingen milieuvriendelijk en duurzaam bij. En inderdaad, het is prima mogelijk om met milieuvriendelijke opties een schitterende tuin aan te leggen. We helpen je hier een handje en geven je een aantal tips.

Je gebruikt uiteraard duurzame materialen en onderhoudsmiddelen

We willen samen zorgen dat de temperaturen in de wereld niet verder oplopen. Nou helpt een milieuvriendelijke tuin niet direct, maar alle kleine aanpassingen die we doen, kunnen samen wel heel veel teweeg brengen. Hebben we het over een milieuvriendelijke en duurzame tuin, dan bedoelen we een tuin die niet elk jaar op de schop hoeft. Planten en dieren worden in een milieuvriendelijke tuin één en vormen een rijke biodiversiteit. In een duurzame tuin gebruik je inheemse plantensoorten, kies je voor gelaagde begroeiing en houd je steeds rekening met de biodiversiteit. Uiteraard gebruik je duurzame materialen en onderhoudsmiddelen. In de ideale situatie creëer je een tuin die zichzelf verzorgt.

Kies voor gras en laat dat vooral groeien, plant ook bodembedekkers tegen onkruid

De milieuvriendelijke tuin begint met het maken van een plan, waarbij jij jouw wensen helder in beeld brengt. Aan de hand van jouw wensen kun je echt alle kanten op. Weet in elk geval dat een betegelde tuin niet duurzaam is. Kies liever voor gras en laat dat groeien. Zo ontstaat een wilde tuin. Plant bodembedekkers om onkruid tegen te gaan. Kies voor vaste planten zodat je niet elk jaar opnieuw aan de slag hoeft en creëer een compostplek in de vorm van een bak of een bult. De bacteriën en schimmels die zich daar vormen zorgen voor een gezondere bodemgrond.

Kies voor waterdoorlatende bestrating in je tuin

Wees verstandig, en beperk de tegels in je tuin. Door tegels kan het water vaak niet weg. Kies daarom voor waterdoorlatende bestrating in de vorm van bijvoorbeeld een schelpenpad of ga met boomschors werken. Leg een vijver aan of gebruik een waterton. Het zijn simpele zaken die echter effect sorteren en het milieu ten goede komen. Natuurlijk kies je ook voor duurzame beregening in je milieuvriendelijke tuin.

Ideaal; een beregeningssysteem gekoppeld aan de computer

Met een dergelijk beregeningssysteem krijgen de bomen en planten steeds voldoende water. Je koppelt een computersysteem aan het systeem en bepaalt zo wanneer, hoe vaak en hoe lang de tuin beregend wordt. Dat geldt dus ook als je er zelf niet bent en bijvoorbeeld van een welverdiende vakantie geniet.

Gerelateerde artikelen

Back to top button