Trends

Stijlvol is niet het enige criterium voor de inrichting van je kantoorruimte

We houden allemaal wel van een stijlvolle inrichting. Dat kan een hoop doen voor de uitstraling van een ruimte. Dat geldt even goed voor kantoorruimte, die vaak vooral functioneel zijn en wel wat sfeer kunnen gebruiken. Het is echter ook van belang om het accent niet volledig te verschuiven naar stijl. Ergonomie is namelijk ook een belangrijke factor die in overweging genomen moet worden voor een gezonde werkomgeving.

Bureaustoel

In menig stijlvol ingericht kantoor zie je fauteuils die gebruikt worden als bureaustoel. Het ziet er mooi uit, en in veel gevallen zullen ze ook wel comfortabel zitten. Maar zijn ze qua ergonomie ook de juiste keuze? De juiste zithouding voor het werken aan een bureau is rechtop, met de voeten plat op de grond en de knieën op een hoek van ongeveer 90 graden. Omdat ieders lichaam anders is, verschilt ook de behoefte qua stoel. Op een kantoorvloer waar allemaal dezelfde fauteuils staan, zitten dus een aantal mensen geheid in de verkeerde houding aan hun bureau, waardoor ze lichamelijke klachten kunnen ontwikkelen. De beste keuze is daarom altijd een ergonomische bureaustoel met goede rugsteun en verstelbaarheid die aangepast kan worden zodat eenieder er de ideale zithouding op kan aannemen. En dat hoeven echt niet altijd lelijke kantoormeubelen te zijn.

Bureau

Een tafel is niet hetzelfde als een bureau. Vaak zie je echter toch dat er gekozen wordt voor een tafel, waarschijnlijk omdat het de stijlvollere keuze is. Bureaus zijn immers doorgaans meer functioneel dan stijlvol vormgegeven. Ook zie je in kantooromgevingen vaak lange of diepe tafels waar meerdere mensen aan werken. Qua ergonomie is dit geen beste keuze. Ook het werkblad moet immers op de juiste hoogte zijn voor de persoon die eraan werkt om te voorkomen men in een gebogen houding gedwongen wordt of juist de armen geforceerd moet opheffen. Beide leveren klachten aan de schouders op. Voor iedere werkplek is een verstelbaar bureau nodig dat voor degene die eraan moet werken aangepast kan worden aan diens ideale werkhoogte. Overigens kan het natuurlijk wel zo zijn dat een tafel toevallig voor iemand precies de juiste werkhoogte biedt.

Stijlvol is niet het enige criterium voor de inrichting van je kantoorruimte

Planten

Een kantoorruimte moet natuurlijk ook beetje aangekleed worden. Planten kunnen daar een belangrijke rol in spelen, omdat ze de sfeer in een ruimte huiselijker en aangenamer kunnen maken. Maar planten kunnen meer dan voor een kantoorruimte dan enkel de uitstraling veranderen. In kantoorruimte waar lang verbleven wordt is voldoende zuurstof van belang voor de concentratie. Ook is de lucht in kantoorruimtes vaak droog en vervuild door de elektronische apparaten die er de hele dag aan staan. Sommige planten kunnen daar een grotere positieve rol in spelen dan andere, omdat ze betere luchtzuiverende kwaliteiten hebben, meer zuurstof produceren of bijdragen aan de luchtvochtigheid. Er zijn zelfs planten die je kunnen vertellen of je iets aan het klimaat in de ruimte moet doen. Kijk dus verder dan alleen het uiterlijk van een plant, en kijk ook naar welke rol de plant kan spelen in je kantoorruimte.

Idealiter weet je een balans te treffen tussen stijlvol en functioneel waarin beide elkaar complementeren. Als het niet lukt om de ergonomische inrichting ook stijlvol te laten zijn, dan kun je dat alsnog proberen te compenseren in de aankleding van de ruimte. Verlies daarbij echter niet het effect op het klimaat in de ruimte uit het oog.

Gerelateerde artikelen

Back to top button