Travel

Tips voor een weekendje weg in Friesland

Story Highlights
  • Het water op
  • Heerlijke streekproducten
  • Gezellig stadscentrum

Kies je voor Friesland of wordt het de Ardennen? Je hoeft je tijdens een weekendje weg in Friesland in elk geval geen moment te vervelen. De provincie heeft opmerkelijk veel te bieden. Water speelt daarbij een grote rol. Niet voor niets wordt Friesland omringd door het IJsselmeer, Waddenzee, de Noordzee en talloze meren en riviertjes.

Het water op

Dat betekent dus dat je zeker het water op moet in Friesland. Aanrader is dan zeker de regio Waterland, waar je dertig meren vindt waaronder het Sneekermeer en het Tjeukemeer. Maak er een zeiltocht of laat je door de grachten van Sneek of Leeuwarden varen. De jeugd? Die kan in Friesland prima leren kitesurfen. Ben je in Friesland dan moet je ook in Hindeloopen geweest zijn, een van de elf steden met een mooie haven en het bekende Reddingshuisje uit 1911. 

Heerlijke streekproducten

Friesland is zeker ook een provincie waarin een hoofdrol is weggelegd voor het streekproduct. Je moet dus echt turf gedroogde worst, Fries suikerbrood, Friese koekjes en uiteraard Berenburg geproefd hebben. Breng in dat kader ook een bezoek aan Weduwe Joustra in Sneek. In een van de oudste panden in Sneek wordt al meer dan 150 jaar Berenburg gemaakt. Interessant om dat te zien en te bezoeken vanuit je vakantiehuis in Friesland

Gezellig stadscentrum

Over Sneek gesproken, wat betreft de grootte geldt het als de derde stad van Friesland. Wat betreft gezelligheid is het echter absoluut de leukste stad. Het is altijd gezellig in het historische centrum van Sneek. Bezoek in Sneek ook De Waterpoort. Dit is de brug over de vaarroute tussen de Kolk en de stadsgracht en deze waterpoort staat symbool voor Sneek. Kom je Friesland via de Afsluitdijk binnen? Stop dan bij Kornwerderzand. Daar leer je bij het Afsluitdijk Waddencenter alles over de afsluitdijk, het IJsselmeer, de Waddenzee en ontdek je de vismigratierivier. Ga je naar Friesland, dan mag een bezoek aan de hoofdstad Leeuwarden niet ontbreken. Niet voor niets was deze stad al eens cultureel hoofdstad van het jaar. Voldoende te genieten daar dus. Wil je er een sportief weekend van maken? Wist je dat je de route van de Elfstedentocht ook op skeelers af kunt leggen? Is dat geen mooie uitdaging?

Gerelateerde artikelen

Back to top button