Wanneer appels plukken?
- Rijpe appel valt vanzelf van de tak
- Appels zijn redelijk houdbaar
- Koele en vorstvrije ruimte
Wat is nou mooier, gezonder en lekkerder dan eigen appels van de eigen boom in de tuin plukken om die vervolgens smakelijk op te eten? Niets toch? Mocht je nou een appelboom hebben, dan is het goed te weten wanneer je de appels precies kunt plukken en wanneer je de appels van de boom in de tuin kunt eten. Welnu, dat vertellen we je hier.
Over de appel
Eerst nog maar eens kijken naar de appel, waarvan we er gemiddeld genomen 65 per persoon per jaar eten. Wist je dat de appel best bijzonder is? Zo blijft de appel drijven, omdat het voor een kwart uit lucht bestaat. Probeer het maar eens in een bak met water. In totaal zijn er liefst 7500 verschillende appelsoorten en de appel maakt opvallend genoeg onderdeel uit van de rozenfamilie, samen met onder meer de peer en de perzik. Een appel bevat 4,5 gram aan vezels en heb je een appelboom in de tuin, dan heb je een boom die zeker een eeuw oud kan worden. Bijzonder; liefst twee-derde van de vezels en de antioxidanten van de appel zitten in de schil, en juist die schil wordt nogal eens weggehaald. Dan nog over de grootste appel, die had een gewicht van liefst 1,3 kilo. Bijzonder fruit dus, de appel die bij jou in een boom groeit. Behandel de appel dus ook bijzonder, bijzonder goed vooral.
Wanneer appels oogsten?
Het is het beste om de appels in het najaar, in de maanden september en oktober, te oogsten. Dan hebben ze heel de zomer kunnen rijpen en zijn ze meestal klaar om geoogst te worden. Een en ander is uiteraard afhankelijk van de zon en een juist klimaat. Appels eet je in de meeste gevallen gewoon direct van de boom. Dat is precies ook de charme van een mooie appelboom in je tuin.
Pluktijd appels
Zoals gezegd zijn de maanden september en oktober het meest geschikt om de appels te plukken. Van de appelsoorten kun je de Elstar, Jonathan, de lemoenappel het best in september te plukken. Heb je te maken met de Granny Smith, Jonagold, Sterappel, Drentse Bellefleur en Winston, dan kun je beter de voorkeur geven aan de maand oktober.
Wanneer zijn de appels rijp?
Maar wanneer zijn de appels dan rijp? Wanneer zijn ze met andere woorden geschikt om te oogsten? Dit kun je relatief gemakkelijk checken. Rijpe appels vallen vanzelf van de boom. Zie je een appel in het gras liggen, dan is de kans groot dat de appel dan rijp is. Mocht de appel nog aan de tak in de boom hangen, dan druk je de tak een beetje omhoog en draai je de tak een kwartslag. Komt de appel los van de tak, dan kun je er vanuit gaan dat de appel rijp is. Proeven kan natuurlijk ook. Rijp betekent dat het vruchtvlees minder vast is. Is de appel nog grauw, dan is de appel in de meeste gevallen nog niet rijp.
De kleur van de appels is belangrijk om te kunnen beoordelen of ze rijp zijn. Snijd je de appel doormidden en zie je lichtbruine pitten, dan heb je te maken met rijpe appelen. Bekend is zoals gesteld ook het draaien aan de tak bij de beoordeling of een appel al rijp genoeg is.
Wanneer Elstar appels plukken?
Elstar appels pluk je vooral in september. Deze appel is plukrijp als de pitten rijp zijn. Het vruchtvlees is dan ook vaak prima op smaak. Je kunt deze appel vaak wat langer bewaren, vaak is dat zelfs een aanrader en is het beter de appel nog even te bewaren. Stelregel is dat je de Elstar wel tot december kunt bewaren.
Appels bewaren na het plukken
Hoe lang een appel precies houdbaar is, hangt sterk af van het ras. De Drentse Bellefleur en de Elstar moet je het snelst eten, want dit zijn appels die het kortst houdbaar zijn. De Winston daarentegen, is de appel die je het langst kunt bewaren. Het is bij appels wel zaak ze op de juiste wijze te bewaren. En dat is niet altijd erg eenvoudig. Je moet namelijk steeds de perfecte omstandigheden creëren voor de appels. Verder is het zaak rotte en rijpe appels zo snel mogelijk te verwijderen. Zo voorkom je dat het naar andere appels overlaat namelijk. Zorg dat je in elk geval een koele, vorstvrije ruimte hebt waarin je de appels kunt bewaren. Zo blijven de appels zo lang mogelijk lekker.
Het is verder belangrijk de appels te sorteren op grote en kleine appels. Grotere appels kun je minder lang bewaren afgezet tegen kleine appels. De ruimte is dus koel en vorstvrij en idealiter is het er zo’n 4 of 5 graden Celsius. Bovendien zorg je dat de luchtvochtigheid hoog is.