Health

Wat is de beste detox kuur?

Het ontgiften of reinigen van je lichaam kan je op veel verschillende manieren doen. Dit kun je doen door te vasten, via warmwaterbaden, klei behandelingen, darmspoelingen, een detox kuur of door detox pillen, …

Wat is een detox kuur?

Eigenlijk wil dit zeggen dat je enkel één of helemaal geen maaltijd eet en verder sapjes, thee en water drinkt – je eet zo puur en onbewerkt mogelijk. Je neemt je vitamines op via de sappen en doordat deze zo puur zijn, heeft je lichaam maximaal baat bij alle voordelen die consumptie van deze voedingsmiddelen brengt, zonder de storing van de ‘slechte’ producten die ook opgenomen en verwerkt moeten worden.

Wat zijn de voordelen van een detox kuur?

Het is echt zo: Je voelt je fitter, jonger en sterker, je bent vitaler. Wil je wat gewicht kwijt? Je gooit overtollig gewicht makkelijker van je af met deze methode. Ook belangrijk: Je zuivert en ontgift je lichaam. Door een detox kuur raken de stofwisseling van je lichaam en het zelfreinigend vermogen hersteld, omdat je je immuunsysteem een boost geeft en je weerstand tegen bacteriën en schimmels verhoogt. Doordat je lichaam gezonder is, ben je emotioneel stabieler en krijg je weer meer daadkracht. Een detox kuur kan je daarnaast ook helpen slechte gewoontes te minderen of te voorkomen.

Wat is de beste detox kuur?

De beste kuur die voor iedereen werkt, bestaat niet. Het is een kwestie van jouw systeem goed te leren kennen. Een persoonlijke aanpak is in dit geval bij uitstek het beste, er is geen ‘one size fits all’. 

Een kuur van één dag is algemeen gesproken wel erg kort, en je doet het ook beter regelmatig dan éénmalig. Veel mensen doen dit dan ook een keer of twee per jaar. 

Detox pillen

Detox pillen zijn aangewezen als je het ontgiften zelf belangrijker vindt dan afvallen. Dan werken de detox pillen namelijk prima. Je houdt je lever en nieren gezond en ook je galblaas en lever ondervinden positieve effecten. Streef je dus voornamelijk naar gewichtsverlies dan is in eerste instantie een andere methode beter voor om je doelen te bereiken. Maar om wat je bereikt hebt te onderhouden, is deze methode perfect bruikbaar en ook minder zwaar.

Detox sapkuur

De beste detox sapkuur is opnieuw individueel bepaald. Algemeen is een sapkuur heel geschikt als je ook graag wilt afvallen. Wil je echter erg veel gewicht verliezen of ben je verzwakt omwille van ziekte, neem dan zeker contact op met een specialist voordat je eraan begint. Je drinkt veganistische, pure en gezonde sapjes. Daarnaast nuttig je meestal helemaal geen vast voedsel. Kies zeker voor biologische groenten en fruit en slowjuices. Deze juices zijn onmisbaar voor de beste detox sapkuur omdat ze de vitaminen traag vrijgeven. 

Detox dieet

Een detox dieet behoort ook tot de mogelijkheden als je zowel wilt detoxen als wilt afvallen. Je volgt een detox sapkuur en neemt dus geen vast voedsel op. Omdat je lichaam brandstof nodig heeft en geen koolhydraten binnenkrijgt, gaat je lichaam je vetten gebruiken als brandstof en zo verlies je kilo’s. Dit is de essentie van het detox dieet. Hoeveel gewicht je verliest, is sterk afhankelijk van het type sappen die je kiest en van je eigen lichaam. Maar potentieel is dit wel hét dieet voor jou. 

Je eigen sappen maken

Als je echt helemaal verknocht bent aan het sapjes drinken en ontgiften kun je dit natuurlijk ook tussendoor doen, gewoon om je systeem een boost te geven. Ben je helemaal gek op de sappen dan kan het niet biologischer dan de groenten en het fruit zelf te kweken. Zo heb je ook nog plezier in de vorm van een nieuwe hobby aan het boosten van je systeem! 

Mentaal detoxen

Ook spiritueel of mentaal detoxen is heel belangrijk. Je lichaam ontgiften kan bijzonder zuiverend werken, maar als je niet ook aan je psyche werkt, voelt het misschien alsof er nog iets mist. Probeer tijdens deze detox periode je stressniveau te verminderen, in de vorm van yoga of meditatie, lange baden of wandelingen, uitjes met het gezin of met de hond, in een dagboek schrijven … Neem even de tijd om te genieten, om mindful stil te staan bij je dag, te reflecteren en te ontspannen. Pas dan ondervind je werkelijk de heilzame effecten van het volledig zuiveren van je hele wezen. De voorgenoemde voorbeelden van bij jezelf stilstaan en ontspannen zijn te allen tijde heilzaam, maar als je bezig bent je innerlijke zelf te zuiveren, vergeet dan ook je gevoelswereld en mentale welzijn niet.

Gerelateerde artikelen

Back to top button