Overig

Yahtzee: Een gezellig dobbelspel!

Story Highlights
  • Nog steeds erg populair, bij jong en oud
  • Spel met de vijf dobbelstenen en een scoreblok
  • Ideaal spel om samen met je gezin te spelen

Aah, prachtig spel is dat zeg, Yahtzee. Doet een beetje denken aan vervlogen tijden. Het spel, toch vrij simpel van opzet, heeft echter nog niets aan kracht en magie verloren. Integendeel zelfs, want van deze oude gezelschapsspellen is Yahtzee nog steeds erg populair. En dat bij jong en oud. Het is het spel van de beker, de dobbelstenen en het bijbehorende scoreblok. Elke speler laat gedurende zijn beurt dobbelstenen rollen om zo te proberen steeds bepaalde combinaties te maken waarmee punten gescoord kunnen worden. Yahtzee is ook een prima spel om in de zomer buiten op de loungeset te spelen.

Hoeveel dobbelstenen heeft Yahtzee?

Ben jij aan de beurt? Dan mag je maximaal drie keer gooien met de in totaal vijf dobbelstenen. Na de eerste en de tweede worp mag je enkele dobbelstenen aan de kant leggen en alleen met de resterende dobbelstenen gooien. Na de derde worp ben je verplicht te kiezen voor een van de dertien categorieën die op het scoreblok staan. Dit mag je overigens ook al meteen na de eerste of de tweede worp doen. Heb je een categorie gekozen, dan is de volgende speler aan de beurt.

Spelregels Yahtzee

Elke speler dient elke categorie een keer in te vullen tijdens het spel. Het kan dus zomaar het geval zijn dat je voor een bepaalde categorie nul punten scoort. Heb jij en de andere spelers in elke categorie een combinatie ingevuld, dan tel je de punten op. De speler met het hoogste aantal punten wint. Het kan ook anders. In dat geval speel je wedstrijden van vijf rondes en wordt er na de vijfde ronde pas een winnaar aangewezen. Hoewel minder leuk, kun je het spel ook alleen spelen. Je houdt dan bijvoorbeeld steeds de hoogste scores bij.

Yahtzee spel kopen

Je kunt in twee categorieën gooien. De bovenste vakken zijn getallen en betreffen de scores van de ogen van de dobbelstenen in de categorieën 1 tot en met zes. Het onderste deel van het scoreblok staat vol met pokerachtige combinaties die je moet zien te maken. Het gaat dan om Three of a Kind (drie gelijke ogen aantallen), Four of a kind ( vier gelijke ogen aantallen), Kleine Straat (4 opeenvolgende ogen aantallen), Grote Straat (5 opeenvolgende ogen aantallen), Full House (drie gelijken en een paar), Kans (totaal aantal ogen) en Yahtzee. In dat geval hebben alle dobbelstenen hetzelfde aantal ogen. Behalve dobbelstenen en een scoreblok worden de dobbelstenen vaak gegooid uit een speciale Yahtzee beker. Een Yahtzee spel kopen betekent ook dat je een beker, een scoreblok en voldoende dobbelstenen koopt. Tip: vergeet niet om Yahtzee mee te nemen naar je vakantiehuisje.

Gerelateerde artikelen

Back to top button